Çocukların Uyku problemleri ve tedavileri

Çocukların en fazla yaşadıkları sorunları içerisinde yer alan ve fazlasıyla can sıkabilen uyku problemleri ile başa çıkmak zorlayıcı olabilir. Bütün gece uyanık kalmanıza etken olabilen bu durum hayatınızı altüst ederek sizleri fazlasıyla sıkabilir ama bu durumu anlayışla karşılamalı ve sorunun detayına kadar inerek bir çözüm önerisi aramalısınız meleklerim.  Çoğu uyku sorununun sık görülen sorunlar olduğunu, zamanın ve doktorunuzun yardımı ile üstesinden gelebileceğinizi unutmayın diyerek çocuklarınızın uyku sorunu çekmesinde etken olabilen bazı durumları sizlere sunuyorum…
Çocukların Uyku problemleri ve tedavileri 1

 

KÂBUS

Kâbuslar, genellikle rüyaların yoğun olduğu gecenin ikinci yarısında ortaya çıkan korkutucu rüyalardır. Gecede birden fazla kez görülebilir. Kâbus sona erdikten sonra çocuğunuz uyanıp size anlatabilir. Ağlayabilir, korkmuş olabilir, fakat sizin yanında olduğunuzun farkındadır. Kâbusu ayrıntılarıyla hatırladığı için yeniden uykuya dalması güç olacaktır.

Kâbuslarla nasıl başa çıkabilirsiniz?

* Kâbus gördüğünde çocuğunuzun yanına olabildiğince çabuk gidin. Ona yanında olduğunuz ve hiçbir şeyin kendisine zarar vermesine izin vermeyeceğiniz konusunda güven verin. Kendini güvende hissetmesi için küçük bir ışık yakmak isterse izin verin.
* Çok korkmuşsa rahatlatın ve sakinleştirin.
* Kâbusların çocuk tarafından gerçek sanıldığını aklınızdan çıkarmayın. Rüyasında neler gördüğünü anlatmasını isteyin.
* Sakinleştikten sonra tekrar uyuması için onu cesaretlendirin.

GECE KORKULARI

Gece korkuları kâbuslardan daha şiddetli ve korkutucudur. Ancak çok sık yaşanmaz. Çoğunlukla oyun ve okul öncesi çocuklarda görülür. Uykunun en derin dönemlerinde oluşur. Genellikle çocuk uyandırılamaz. Gece korkuları kontrol edilemeyen ağlamalara, terlemeye, titremeye, hızlı nefes almaya, çığlık atmaya, tekmelemeye yol açabilir. Çocuk yanında olduğunuzu fark edemeyebilir, sizi itebilir. Gece korkuları 45 dakikaya kadar uzayabilir, ancak genellikle daha kısa sürer. Çocuk tekrar uykuya dalmış gibi görünür ancak zaten hiç uyanmamıştır. Genellikle stresli ve korkulu dönemlerde daha çok yaşanır. Çocuk yaşadıklarını daha sonra hatırlamaz.

  Bu yazının amacı ne olabilir?

Öneriler



* Sakin olmaya çalışın. Çocuğunuzu uyandırmaya çabalamayın.
* Kendisine zarar vermemesi için gerekli tedbirleri alın. Yataktan dışarı çıkacak gibi olursa etrafını destekleyin.
* Kısa bir süre sonra tekrar sakin bir şekilde uykuya dalacağını unutmayın.
* Gece korkularının her zaman önemli bir sorunu göstermediğini unutmayın.
* Gece korkuları genellikle okul çağında son bulur. Devam ederse doktorunuza danışın.

UYURGEZERLİK VE UYKUDA KONUŞMA

Gece korkularında olduğu gibi, uyurgezerlik ve uykuda konuşma da çocuk derin uykuda iken oluşur. Çocuk etrafındakilere tepkisizdir ve genellikle uyandırılamaz. Uyansa bile olayı hatırlamaz, kendi kendine yatağına geri döner. Uyurgezerlik ailesel özellik gösterebilir. Büyük çocuklarda aynı gecede birkaç kez tekrarlayabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa veya uzun süre devam ederse doktora danışmalısınız.

Öneriler

* Çocuğunuzun kendini yaralamayacağı bir ortam hazırlayın.
* Evi terk etmemesi için dış kapıları kilitleyin.
* Merdivenlere engel koyun.
* Uyandırmaya çalışmayın, yavaşça yatağına yönlendirin, o yatağını bulacaktır.
* Uyurgezerlik ve uykuda konuşma da genellikle çocuğunuz fazla yorulduğunda veya stres altındaysa oluşur. Çocuğunuzun düzenli uyumasını sağlayarak uyurgezerlik ve uykuda konuşmayı engelleyebilirsiniz.

DİŞ GICIRDATMA

Çocuklarda sık görülür, genellikle dişlere zarar vermez. Sıkıntı ve gerginlik ile ilişkili olabilir. Kısa bir süre içinde kaybolur. Bununla birlikte yeni bir stresli durumda tekrar ortaya çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir